Lina Hindrum – KHiO 2017
Lina HindrumHvordan markedsføre seg som skuespiller, uten å miste sin kunstneriske integritet?

Etter endt skuespillerutdanning (BA) på Teaterhøgskolen var jeg ute i virkeligheten noen måneder, men fikk ikke jobb. Relativt frustrert og desillusjonert søkte jeg meg tilbake til skolen og kom inn på master i skuespillerfag. Etter en stund gikk det opp for meg at jeg egentlig bare var der fordi jeg var livredd for å være ute i bransjen og føle meg verdiløs. Det var da jeg bestemte meg for å at masteroppgaven min skulle handle om hvordan jeg kunne overleve som skuespiller og menneske i et kulturlandskap preget av markedsorientering og hard konkurranse. Hvordan skaffer man seg jobb i et presset jobbmarked? Hvordan gjøre seg synlig for framtidige arbeidsgivere uten å selge seg selv? Holder det å ha talent og et brennende ønske om å lage noe, eller må det andre tiltak til? Hvordan kommer framtidens jobbmarked til å se ut for skuespillere? Hvordan kan man forberede seg på alle utfordringene som kommer? Som ledd i dette arbeidet har jeg undersøkt ulike populære plattformer og -strategier:

SOSIALE MEDIER
Jeg har gått på kurs i sosiale medier og har hatt en bi-veileder som har hjulpet meg til å forstå strategier og algoritmer bak de forskjellige plattformene. Det ble til et prosjekt på Snapchat og Instagram kalt @ linahindrum, hvor jeg har laget karakterer og små situasjoner basert på tilgjengelige effekter og teknologi i sosiale medier. Gjennom små og hyppige innslag har jeg bygget opp en liten følgergruppe. Prosjektet har generert både jobber og synlighet.

STAND-UP
På et kurs i stand-up i lærte jeg bl.a. hvordan man kan skrive scenetekst på en veldig elementær måte. Arbeidet med å markedsføre seg som skuespiller, handler bl.a. om å få tilgang til nye scener. I stand-up kan man «mase» seg til å få lov til å stå i noen minutter og prøve ut egne tekster for et publikum. Som del av studiet har jeg stått stand-up to ganger. Jeg opplevde den direkte relasjonen mellom scene og sal som veldig utfordrende og veldig lærerik.

PITCHING
Pitching handler om hvordan man kan selge et (film/tv-serie-)konsept på kort tid. Jeg deltok i et seminar hvor vi skulle følge 10 punkter som i utgangspunktet virket enkle og banale, men som har vist seg å være effektive når man skal fremme seg selv som skuespiller, både i jobbintervju, søknad og audition. Jeg opplevde det utfordrende og nyttig å lære grunnleggende strategier for å kunne møte et stadig mer kommersielt kulturmarked.

EVIG SØNDAG
I vinter gjorde jeg en monologforestilling på Trøndelag Teater; «Evig Søndag», basert på Linnéa Myhres roman med samme navn. Trine Wiggen hadde regi. Stykket handler om spiseforstyrrelser og ble bredt markedsført både på sosiale medier og gjennom tradisjonelle kanaler. For meg var det nytt og nyttig å forholde seg til de "gamle" formatene avis, radio og TV. Det var stor interesse for stykket, særlig blant ungdom, og vi spilte for fulle hus i over en måned. Jeg samarbeidet med markedsavdelingen på Trøndelag Teater om PR og innhold på sosiale medier, og fikk verdifullt innblikk i hvordan de tenker og jobber.

INTERVJUER
For å få innsyn i hvordan eventuelt framtidige arbeidsgivere tenker, har jeg intervjuet en del sentrale personer i norsk teaterliv, bl.a. teatersjefene Kristian Seltun, Erik Ulfsby og Hanne Tømta. De forteller om sitt syn på skuespillere, jobbmarkedet og framtiden.
Trine Falck – Hovedveileder
Eirik Smidesang Slåen – Bi-veileder

TVANGSSALG – ALT SKAL UT!
Lina Hindrum selger seg selv på 90 minutter
Tid: 20.05. kl. 18:00
Sted: Hovedscenen på KhiO
Pris: GRATIS!!!
Kom og se Lina Hindrum lansere seg selv på hovedscenen på KHIO!

Elsker du fest, show og god stemning, er dette kvelden for deg. Alt og alle er inkludert, men mest av alt handler det om:

LINA HINDRUM – fix ferdigutdannet skuespiller som skal gjøre seg deilig for den vanskelige virkeligheten.

I dette unike showet vil Lina demonstrere sine ferdigheter som skuespiller, dele per- sonlige erfaringer, tips og triks, synge, danse, gjøre intervjuer med viktige personer, date, holde motivasjonskurs, konkurranser, gjøre reklameinnslag og mye, mye mer…

Gå ikke glipp av Lina Hindrum!

Følg prosessen mot forestilling på Instagram/Snapchat/Facebook under navnet: @linahindrum.

Khio lina hindrum 2

Khio lina hindrum 1

Evig søndag: 9463: Foto: Ole Ekker

Khio lina hindrum 3

Evig søndag plakat. Foto: Øystein Eugene Hermstad

Lina Hindrum (f. 1987), master i teater (fordypning skuespill). Skuespiller fra Trondheim. Utdanning: BA-skuespill, Teaterhøgskolen, KHiO, 2014 MAskuespill, Teaterhøgskolen, KHiO, 2017 Teaterhøjskolen Rødkilde, Danmark 2007. Praksis: Skuespiller i Folkehelsa av Carl-Frode Thiller på Nord-Trøndelag Teater. Evig Søndag av Linnéa Myrhe, på Trøndelag Teater. På MA-teater: Athene og Kassandra i Orestien (Aiskylos) Medeaplay (Heiner Müller), Kauk (Siri Broch Johansen) Har bodd i Danmark i flere år, og medvirket i forskjellige teaterproduksjoner der. Vekt: 60–75kg / Høyde: 164–170 cm / Hårfarge: Alle / Øyenfarge: Blå. Snakker flytende norsk, svensk, dansk og engelsk. Synger både alt og sopran.