Arturo Tovar – KHiO 2017
Arturo TovarJeg er lynet

Roy Sullivan ble truffet av lyn 7 ganger. Han overlevde naturens krefter alle de 7 gangene fordi han hadde elektrokinesis: krefter til å kontrollere elektrisitet og alt som er drevet av strøm. Men han ble ambisiøs, og som resultat av uansvarlig bruk av kreftene ble han straffet med kjærlighetssorg, ensomhet og selvmord. Han endte sine dager med å skyte hodet av seg med en hagle. Et par dager senere ble jeg født. Jeg er Roy Sullivans reinkarnasjon. Han overførte sine elektromagnetiske krefter, de har bygget seg opp inni meg og jeg forbereder meg til mitt første møte med lyn. Roy ble truffet først tidlig i 30-årene, og nå har tiden kommet for at jeg skal møte naturen og tusener av volt som skal gnistre gjennom kroppen min, men denne gangen skal jeg være klar. Denne gangen skal jeg ha vitner og medspillere som skal avlede lynet sammen med meg.
Å forsøke å bli truffet av lynet er ikke en enkel oppgave. Jeg har trent kreftene mine; jaktet etter fjell og storm, satt tungen på stikkontakten og kastet en koblet radio i badekaret mens jeg har badet.

Jeg er opptatt av opplevelsen og reaksjonen rundt det uforklarlige. Så enkelt som mynten som forsvinner i hendene til en tryllekunstner, eller når man har en sterk fornemmelse av en person og dette menneske ringer noen sekunder senere.

Min undersøkelse tar for seg hvordan forvirring og distraksjon kan lede og avlede oppmerksomheten og gjennom dette skape sceniske situasjoner og øyeblikk som oppleves som overnaturlige og umulige.

Jeg er opptatt av øyeblikket hvor en uforklarlig hendelse skaper kontakt mellom de som er vitne til den, hvor sansene kan være mottakelig for en irrasjonell forståelse og skape kommunikasjon gjennom en felles opplevelse.

Som utgangspunkt har jeg undersøkt fysikkens verden, det paranormale, og tryllekunst. Jeg har jaktet på tilfeldigheter, mirakler, åpenbaringer og superkrefter, og søkt forskning rundt parapsykologi, overnaturlige hendelser, åndelige medier og evner som telekinesis, pyrokinesis, og elektrokinesis.

Jeg har samarbeidet med Else Marie Nerland fra Norsk Parapsykologisk Selskap, språkviter Arne Torp, ingeniør og fysiker Dewald de Bruyn, musiker Martin Langlie, lyd- og lys-eksperter på Teaterhøgskolen. Spesielt har jeg samarbeidet med Alexander Haugaas, profesjonell tryllekunstner, som har gitt meg god innsikt i metodikken og tankene rundt umulighet. Veiledere har vært Trine Falch og Petter Width Kristiansen.

Prosjektet vises på Scene 8 på Kunsthøgskolen i Oslo den 28.03 og 29.03 kl 19:00.

Khio arturo tovar 1

Prosess dokumentasjon.

Khio arturo tovar 3

Prosess dokumentasjon.

Khio arturo tovar 4

Prosess dokumentasjon.

Arturo Tovar (f. 1983), master i teater (fordypning i skuespill). Født og oppvokst i Mexico city, studerte teater i Mexico, Chile, og London. Har jobbet i USA, Puerto Rico, Mexico, England, Sverige, og i Norge har han blant annet samarbeidet med Sykehusklovnene, NIE-teater og Gorgon prod. Han har også jobbet i spillefilmen "de nærmeste" i 2013.